Recuperare prin miscare.
Kinetoterapia (KT) este o forma de terapie care foloseste o varietate de exercitii fizice, miscari active si pasive, tonizari musculare pentru recuperarea sau ameliorarea starii de sanatate si mobilitatii unor segmente ale corpului afectate dupa o boala sau dupa o accidentare.
Un kinetoterapeut se va interesa de constitutia pacientului, varsta, sexul, afectiunea existenta, stadiul evolutiei, tipul de activitate pe care il desfasoara sau existenta altor afectiuni, atunci cand propune un program de exercitii.
Dupa efectuarea evaluarii preliminare, se stabilesc obiectivele specifice pentru pacient si se selecteaza cele mai potrivite exercitii.
Sesiunile de kinetoterapie dureaza in general 30 de minute si se desfasoara sub atenta monitorizare a specialistului, care consemneaza progresele zilnice si adapteaza programul de exercitii evolutiei pacientului.
Pot fi stabilite exercitii pentru fazele initiale, cand durerea predomina si ulterior, exercitiile se pot adapta evolutiei pe masura ce simptomele se amelioreaza.
Este o procedura naturala si fara efecte secundare care imbunatateste considerabil sanatatea fizica si psihica, crescand totodata capacitatea de efort fizic si intelectual. De asemenea, ajuta la oprirea cronicizarii unei anumite afectiuni sau prevenirea complicatiilor si sechelelor. Se realizeaza prin exercitii fizice active, tehnici de relaxare.
Efectele consta in capatarea unui tonus muscular optim, scaderea in greutate si mentinerea greutatii ideale, prevenirea afectiunilor cardiovasculare, respiratorii, reumatice, locomotorii. Mai mult, se imbunatateste postura si alinierea corporala, se mentine o buna coordonare si abilitate a miscarilor, se obtine relaxarea si starea de bine prin stimularea secretiei de endorfine, se imbunatateste digestia si sistemul de aparare al organismului.
Este axata pe refacerea functiilor diminuate ale organismului ce au fost afectate in urma unor traumatisme sau in urma unor afectiuni, cu ajutorul unui set de exercitii specifice gimnasticii de recuperare. In cazul in care un muschi este afectat ireversibil se urmareste antrenarea altor muschi care sa preia partial functiile sale.
Cand cele doua forme de kinetoterapie se intrepatrund, rezulta un al treilea tip de kinetoterapie, numit kinetoterapie curativa, care lucreaza atat pe refacerea functiilor afectate, cat si pe mentinerea starii de sanatate a pacientului sau stoparea cronicizarii unei anumite boli.
Kinetoterapia poate fi necesara oricand o problema de miscare limiteaza activitatile zilnice ale unei persoane.